Contents
- 1 Meslek lisesine giden üniversiteye gidebilir mi?
- 2 Üniversite sınavı meslek liselerini nasıl etkileyecek?
- 3 Meslek lisesi mezunu ne yapar?
- 4 Meslek lisesi mezunları üniversite tercihinde farklı alanda seçim yapabilir mi?
- 5 Meslek liselerinin sınavsız geçiş hakkı var mı?
- 6 Meslek lisesi Üniversiteye geçişte kaç puan veriyor?
- 7 Meslek lisesi mezunları YKS ye girebilir mi?
- 8 Meslek liselerinin avantajları nelerdir?
- 9 Üniversite sınavında ek puan kalktı mı?
- 10 Meslek lisesi mezunları iş bulabilir mi?
- 11 Meslek lisesi mezunu ne denir?
- 12 Meslek lisesinden mezun olanlar ne olabilir?
- 13 Meslek lisesinden hangi liselere geçiş yapılır?
- 14 Meslek lisesi bölüm tercihleri nasıl yapılır?
- 15 Üniversite ek yerleştirme ne zaman?
Meslek lisesine giden üniversiteye gidebilir mi?
Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden mezun olanlar, yükseköğretim kurumlarına girebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına (LGS ve LYS) katılma hakkına sahiptirler.
Çoğu meslek lise öğrencisi yıllardır matematik,fen dersleri almazken YGS’de bu sorularla karşı karşıya kalıyorlar. Meslek liselerine YGS yerine mesleki alanlarında sorular sorulsun ve farklı sınav yöntemiyle kendi bölümlerine aldığı dersler kapsamında üniversiteye yerleştirilsin.
Meslek lisesi mezunu ne yapar?
Meslek lisesi mezunu olan binlerce öğrenciyi ilgilendiriyor! Meslek lisesi bilişim teknolojileri ve bilgisayar teknik servisi bölümü mezunu olan kişiler, teknisyen kadrosu ile çalışabiliyor. Teknisyen olarak görev yapan meslek lisesi mezunları, üniversitelerin İş Sağlığı ve Güvenliği bölümlerini de tercih edebiliyor.
Meslek lisesi mezunları üniversite tercihinde farklı alanda seçim yapabilir mi?
Mevcut bir sınav puanının üzerine eklenerek özel alan tercihleri yapılabilmektedir. Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Tüm lise öğrencileri gibi meslek lisesi öğrencileri de öncelikle iki aşamalı olan üniversite sınavına girerler.
Bilindiği gibi meslek lisesi mezunu adaylar 2 yıllık meslek yüksekokullarına yerleşirken sınavsız geçiş sistemi ile öncelikli olarak yerleşmektedir. Özellikle yerleştirme önceliği sıralamasında avantajlı olmayan (çoğunlukla METEB dışı ve kodu 2 olan meslek liseleri ) adaylar sınavsız geçiş ile yerleşemeyecektir.
Meslek lisesi Üniversiteye geçişte kaç puan veriyor?
Yukarıda belirtildiği gibi meslek liseli adayın OBP’si 0,06 ile çarpılarak bu ek puan miktarı bulunacaktır. Adayın Ek puanlı YGS Puanının hesaplanması: 350*0,06=21 puan. Adayın Y-YGS-1 puanına bu ek puan ilave edilecektir. 282+21= 303 Ek puanlı YGS-1 Puanı.
Meslek lisesi mezunları YKS ye girebilir mi?
1. Yükseköğretim Kurumları Sınavına ( YKS ) kimler başvurabilir? Ortaöğretim kurumlarının ( lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.
Meslek liselerinin avantajları nelerdir?
Meslek Liseleri teoriden çok pratik eğitim veren, çeşitli iş kollarına kalifiye eleman yetiştiren ve aynı zamanda üniversite de tercih edeceği bölüm ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazanmak isteyen öğrencilerin tercih ettiği lise türüdür.
Bugüne kadar meslek lisesinden mezun olan öğrenciler mezun oldukları alanların devamı sayılan ve YGS puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarına yerleştirilirken, ek puan alıyorlardı. Ancak bu yıldan sonra hiçbir meslek lisesi mezunu bu ek puanı alamayacak.
Meslek lisesi mezunları iş bulabilir mi?
· Meslek lisesi mezunlarının en yüksek istihdam oranı hizmet sektöründe olduğu görülüyor. Hizmet sektöründe toplam istihdam oranı yüzde 53.7, sanayi sektöründe yüzde 26.8, üçüncü sektör olan tarımda ise istihdam oranı yüzde 19.5. · Meslekî ve teknik eğitim mezunu kızların iş gücüne katılımı yüzde 42.3.
Meslek lisesi mezunu ne denir?
Teknisyenler, mesleki eğitim veren lise ve dengi eğitim kurumlarından mezun olanlar için kullanılır. Tekniker ise meslek yüksekokulu mezunlarının kazandığı bir unvandır. Teknisyen olabilmek için ticaret, tekstil, seramik, teknik ya da endüstri meslek liselerini bitirmek gerekir.
Meslek lisesinden mezun olanlar ne olabilir?
Tercih edebileceğiniz diğer başarılı meslek lisesi bölümleri şu şekildedir:
- Kuyumculuk Teknolojisi.
- Ortopedik Protez ve Ortez.
- Büro Yönetimi.
- Acil Sağlık Hizmetleri.
- Makine Teknolojisi.
Meslek lisesinden hangi liselere geçiş yapılır?
Meslek lisesinden genel liseye geçiş serbest. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından genel liselere geçiş yasağını tamamen kaldırdı. 15 Ağustos — Mesleki ve teknik liselerin hazırlık sınıfı öğrencileri ile 9. sınıfta kalan öğrenciler, genel liselere kayıt yaptırabilecekler.
Meslek lisesi bölüm tercihleri nasıl yapılır?
Tercih ve yerleştirme ile ilgili işlemler https://e-okul.meb.gov.tradresinden yapılacaktır. Tercih başvurusunda bulunan öğrencilerin, AYP ve tercih sıraları dikkate alınarak öncelikli olarak kendi okulu içindeki alana merkezi sistem ile yerleştirme işlemi yapılacaktır.
Üniversite ek yerleştirme ne zaman?
YKS 2. EK YERLEŞTİRME KAYIT TARİHLERİ 2021 Yerleştirme sonucuna göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri üniversiteler tarafından 26 Ekim-1 Kasım 2021 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 26-31 Ekim 2021 tarihleri arasında yapılacaktır.